Kylmästä lämpimään.

Tervehdys Oulusta!

Electro Mobility On The Road- projekti on nyt saavuttanut puolivälinsä. Ohjelman mukaisesti saksalaiset opettajat saapuivat jatkamaan projektin suunnittelua sekä syventämään yhteistyötä.

Päivä 1.

Jatkoimme projektia tutustuen Suomen haastavaan ilmanalaan patikoimalla lumikenkien ja sauvojen avustuksella-18 celsius asteen pakkasessa Ii-jokilaakson edustalla. Tuuli teki reissustamme ikimuistoisen antaen jokseenkin haastavan vastustajan silmät auki etenemiseen. Hyvän oppaan avulla päädyimme laavulle nauttimaan mm. makkarasta sekä sinapista perisuomalaiseen tapaan. Nautimme ruoasta, lämmöstä ja hyvästä seurasta keskustelun vaihdellessa politiikasta merenkäyntiin. Saksalaisten vieraidemme kanssa hiljaisuuskaan ei aiheuta epäsosiaalisuuden tunnetta, saatoimme kuunnella tovin tulen räiskettä sekä vinkuvaa viimaa laavun alarakenteissa. Paluumatka tehtiin patikoiden mutta suojaisempaa reittiä kuin aluksi oli tarkoitus. Perillä odotti lämmin sauna ja ulkoilmapalju, kattonaan talvinen taivas. Veden lämpö oli +37 celsiusastetta ja pinnan päällä päitämme hyväili noin -20 celsiuksen pakkanen. lltamme kruunasi talon emännän valmistama illallinen jonka yhteydessä nautimme  vanhaan juureen leivottua ruisleipää. Tässä vielä suuret kiitokset kestitsijöille!

 

Päivä 2.

Päivämme alkoi tutustumalla Oulun yliopiston rakenteet ja rakentamisteknologian tutkimusyksikön sekä koulumme yhteiseen projektiin. Asiantuntijoina tutkijatohtori Tanja Kolli sekä professori Rauno Heikkilä esittelivät Ouluzonessa parhaillaan tehtävää käytännön koetta autonomisen koneenkäytön saralla. Oulunseudun ammattiopiston, Haukiputaan yksikön maanrakennusalan koneita varustellaan ja testataan yhdessä Oulun yliopiston testiryhmän kanssa. Tulokset ovat lupaavia ja koekäytöt ja yhteistyö jatkuu.

Professori Pasi Kuvaja Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitokselta kertoi puolestaan appstacle- projektista. Appstacle on avoimen standardin sovellusalusta autoissa. Lue lisää linkistä:

https://www.slideshare.net/appstacle

Toisena vierailukohteena oli Kiertokaari Oy. Suunnitteluinsinööri Antero Kiljunen kertoi jätteenkierrätyksestä ja polttoenergian hyödyntämisestä Oulun talousalueella. Mädättämössä valmistetaan tieliikennekäyttöön soveliasta biokaasua yhteistyössä Gasum Oy:n kanssa. Tällä hetkellä kaasua saadaan 3000:een henkilöauton vuositarpeeseen.

 

Päivä 3.

Suunnittelupäivä tulevan toukokuun vierailulle. Luvassa testausta sähköautoilla Ouluzonessa, tutustumista sähkön valmistukseen sekä tavoittaana vierailu paikalliseen ajoneuvojen sähköiseen voimansiirtolinjojen toteuttavaan firmaan.

6.2.2019 Sami Piirainen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *